NJENO VELIČANSTVO: NARGILA
Aparatura

NJENO VELIČANSTVO: NARGILA

Sve što treba da znaš o pušenju nargile

by Zla-Zla
  • 2 godine ago
  • 23 Shares

Šta je Nargila, kako se puši i koja je idealna nargila za tebe

*Sve Nargile iz ovog teksta možeš kupiti u prodavnici ZLA SHTEK u Beogradu i lokalnim franšizama.

Oduvek želiš da pušiš Nargilu. Išlo se u nargila barove, ali smarali su te turisti, raspituješ se povremeno kod ortaka, ali ortaci ne znaju. Šta se događa u Turskoj – u to da ne ulazimo. Dakle, kako izabrati pravu nargilu i kako da u njoj uživaš?

Sreća pa smo mi tu. Stara mudrost veli da je bolje umeti nego imati. Prvo da naučiš kako se koristi i iz čega se sastoji, pa onda možemo da pređemo na izbor.

Kako se priprema nargila?

U posudu na donjem kraju nargile sipaš taman toliko vode da kraj cevi, koju ćeš nakon toga da pričvrstiš, bude potopljen par santimetara. Ta cev je telo nargile i ono povezuje glavu sa osnovom u koju smo upravo usuli vodu. Ako je nivo vode u posudi viši, biće otežano povlačenje dima, a ako je niži, nargila neće funkcionisati kao nargila, već kao pregolema muštikla.

Glava se nalazi na vrhu i još se zove i činija, jer se na nju postavlja duvan, ili šta već ti i tvoje društvo pušite. Na činiju ćeš preko duvana da postavliš aluminijumsku foliju, ili još bolje mrežicu, na koju se onda stavlja vreo ugalj. Folija sprečava da pepeo od uglja pada na duvan, ali i smanjuje temperaturu duvana i čuva da se ne upali.

Osim jednostavne, uobičajene varijante, glava može biti 

Kako se puši nargila?

Kada povučeš vazduh kroz crevo, koje iz posude/osnove vodi do tvojih usana, vazduh struji preko vrelog uglja prema činiji s duvanom. Tako vreo, zagreva duvan, koji se dimi, ali se ne pali. Taj dim struji niz cev kroz telo nargile, prolazeći kroz vodu se hladi i filtrira uz prepoznatljiv zvuk mehurića i kroz crevo stiže do tebe. Kad prestaneš da uvlačiš, deo tog vazduha iz posude i tela nargile se usled prestanka vraća nazad do uglja, ne dozvoljavajući mu da se ugasi neko vreme, što omogućava da se proces nastavlja dokle god ima šta da se puši.

  • Osim glave, tela, osnove i creva, koji su ključni za funkcionisanje nargile, delovi koji dobrodođu su:
  • Poklopac, koji se stavlja na glavu nargile, preko uglja. Ima rupe za protok vazduha, a služi da zaštiti ugalj od vetra ili promaje koji bi ubrzali sagorevanje, odnosno povećali temperaturu
  • Ventil, koji ima većina nargila. Reguliše protok vazduha kroz sistem, zadržava dim u nargili ili ga izbacuje, u zavisnosti od tvojih preferencija
  • Tanjir se nalazi odmah ispor tacne za duvan i služi da hvata pepeo sa žara

Dihter služi da bolje spoji telo nargile i posudu za vodu, kako u posudu ne bi ulazio vazduh spolja, već samo kroz cev iz činije. Na dihteru se nalazi ventil i ulaz za crevo. Dihter koji ima dva ili više ulaza, za sve popularnije kolektivno uživanje, nema ventil.

Duvan i ugalj za nargilu

Duvan za nargilu je sirupasta mešavina duvana, melase, povrćnog glicerola, koji se koristi kao ovlaživač, i posebnih ukusa koji se dodaju posebno. Tipični ukusi za nargilu prave se na bazi voća: jabuka, kruška, limun, menta i slično. Netipični ukusi su obično mešavine dva ili više voćnih ukusa, na primer jabuka-menta, jabuka-smokva i slično.

U nargili se puše i beznikotinski duvani, koji se uobičajeno nazivaju arome, mešavine koje u svom sastavu imaju sve izuzev duvana. Slično duvanskim, i beznikotinske arome mogu imati različite ukuse, a među najpopularnijim su kupina, grožđe, žvakaća guma i naravno jabuka.Koriste uglavnom oni koji ne žele da uvlače nikotinski dim.

Ugalj je izvor toplote koja dimi duvan. Pošto se kao ovlaživač duvana koristi glicerol, toplota koja stvara dim treba da bude iznad 290 stepeni celzijusa, odnosno tačke ključanja glicerola. Imajući sve u vidu, ugalj za nargilu treba da je tvrd, gust, lako zapaljiv, i da povrh svega gori konstantnom temperaturom. U vekovnoj upotrebi nargile, do sad se kao najbolji izbor pokazala kokosova ljuska, pa se sa sigurnošću može tvrditi da je ugalj od kokosa najbolji.

Eto, još samo da pripališ...

*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.