VAPORAJZER
Aparatura

VAPORAJZER

Od ideje i potrebe – do komoditeta i čistog ugođaja

by Zla-Zla
  • 3 godine ago
  • 17 Shares

Ukoliko nisi ljubitelj dima, vaporajzer je izum za tebe.

Davne 1973. godine, Dr Donald Tashkin, pulmolog i profesor medicine na UCLA, otkrio je, sa svojim timom, da dim kanabisa širi plućne alveole. Njegov rad, gde je utvrdio da se to događa podjednako u plućima zdravih osoba kao i pacijenata koji imaju astmu, objavljen je u naučnom časopisu "New England Journal of Medicine".

Osim toga, isto istraživanje je pokazalo da je kanabis 'uspeo' da preokrene proces medicinski izazvane astme na način efikasniji nego i redovni lek za širenje alveola, koji je tada bio u širokoj primeni.
Tashkin-ovo istraživanje poslužilo je kao osnova na koju su se nadovezale studije koje su za cilj imale da pronađu način da 'ubace' THC u pluća pacijenata putem inhalatora. Nažalost, uspeh je izostajao jer je molekul THC prevelik, pa je uglavnom izazivao iritaciju i kašljanje.

U vreme njegovog istraživanja, vaporizacija nije postojala kao mogućnost unosa canabinoida i terpena, u smislu medicinskog tretmana pacijenata. Ipak, Tashkin je pretpostavio da pušenje nije optimalan način konzumiranja: "Problem s dimom je što sadrži mnoge štetne elemente koji iritiraju površinu respiratornih organa i mogu da dovedu do zapaljenja, što bi bilo poslednje što treba jednom astmatičaru".

Šta više, on je otišao i korak dalje, iznevši pretpostavku da bi baš vaporizacija mogla da ima ključnu ulogu u lečenju astme primenom THC-a, jer bi se tako "eliminisali ostali sastojci dima koji su slični onima iz duvanskog dima".

Astma spada u grupu alergijskih oboljenja, jer joj je glavni simptom neposredna alergijska reakcija. Zbog prirode ovih bolesti, pa i astme kao 'istaknutog predstavnika', neophodno je primeniti takav metod unosa kanabinoida koji omogućuje momentalnu apsorpciju, ali u isto vreme ne pogoršava dodatno respiraciju.

Iako se pušenje, ironično, pokazalo kao korisno astmatičarima (prve dokaze je pružilo Tashkinovo istraživanje), očigledno je da nije i optimalno. Razvoj tehnologije, sve šira i podrobnija saznanja o trihomama i kanabinoidima, i moderni, priuštivi elektronski uređaji, rezultovali su pojavom isplativih stonih i džepnih vaporajzera, koji omogućuju astmatičarima da izbegnu dalje komplikacije na svojim plućima u nastojanju da im povrate kapacitet, odnosno preduprede napad.

Verovatno jedina trendi stvarčica bez koje ne može nijedan dobrostojeći pacijent ili ljubitelj kanabisa, a nije iPhone, je cenjeni "vape-pen" (vejp-pen), mali ultra-praktični džepni vaporajzer u obliku olovke, koji se pravi u svim mogućim oblicima i veličinama. Vejp-pen-ovi se pune ručno, a oni bolji koriste već pripremljene patrone. Ima i modela za jednokratnu upotrebu.

Naprednije varijante džepnih vaporajzera, toliko sofisticirane da prevazilaze okvire 'olovke', proizvode paru gotovo istog kvaliteta kao najbolji stoni modeli. Neki od njih su prilagođeni isključivo za hedovinu, dok su drugi namenjeni za koncentrate, kao što je butan-haš ulje ili vosak. Naravno, ima i takvih modela koji su prilagođeni konzumiranju i hedovine i koncentrata, a to su već ozbiljne investicije u rangu cena od €300 – 350.

Bez obzira da li treniraš, ukoliko nisi ljubitelj dima, vaporajzer je izum za tebe.


*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.