GROW BOX: UZGOJ BILJAKA U KUĆNIM USLOVIMA
Uzgajanje

GROW BOX: UZGOJ BILJAKA U KUĆNIM USLOVIMA

Šta je Grow Box, kako se koristi i gde ga možeš kupiti

by Pera Detlić
  • 1 ago
  • 14 Shares

GROW BOX JE NAJBOLJA METODA ZA UZGAJANJE BILJAKA NA GAJBI

Grow Box je zatvoren sistem za uzgajanje biljaka u ograničenom prostoru. Uzgajanje se vrši u zemljištu, ili se primenjuje hidroponika. Grow Box je savršen izbor za uzgajanje biljaka u stanu ili pri nedostatku bašte. 

U Srbiji ga možeš kupiti u prodavnici ZLA SHTEK u Beogradu, ili ga poručiti online uz 10% popusta

Zašto Grow Box?

Uz Grow Box moguće je precizno odrediti i kontrolisati sve aspekte i svaki pojedinačni faktor vezan za gajenje biljaka. Sofisticirani primerci su hermetički zatvoreni, sa ugrađenim sistemom za osvetljenje, usisnom i izduvnom granom za ventilaciju, sa filterom za kontrolu mirisa, kao i sistemom hidroponike, koji omogućava precizno podešavanje kako navodnjava biljke, tako i hranljivog sastava rastvora koji se koristi za navodnjavanje.

Grow Box manjih dimenzija se još naziva i 'ormarić'. Grow Box većih dimenzija ćeš pronaći i kao Grow Tent, dok se varijanta čitave prostorije zove Grow Room.

Zemljište

Zemlja treba da bude pH neutralna, a još je bolje koristiti posebne supstrate, koji su naročito prilagođeni pojedinim vrstama biljaka.

Hidroponika

Napredniji sistem je hidroponika. Ne koriste se zemljište ili supstrati, već koren biljke koji stoji u praznom sudu i navodnjava se rastvorom po unapred određenom ritmu ishrane. Uz nešto veće početno ulaganje, tokom ciklusa bude daleko manje cimanja.

Standardna oprema za Grow Box

Napredne grow box varijante podrazumevaju kontrolu operativne temperature celokupne aparature, kao i kontrolu koncentracije CO2, koji ubrzava rast biljaka. Zahvaljujući toj aparaturi, moguće je kontrolisati temperaturu, svetlosni ciklus i obrazac, nivo hranljivih sastojaka i sve drugo, u cilju dostizanja maksimalnog prinosa.

Evo glavnih elemenata opreme za Grow Box:

Filter sa aktivnim ugljem

Filteri su kružnog oblika, različitih dubina i prečnika. Reaktivne čestice ugljenika aktivno filtriraju vazduh, sprečavajući fine čestice da dospeju unutar grow box-a, dok u suprotnom smeru zauzdavaju miris. 

Sistem osvetljenja

Pravilno veštačko osvetljenje omogućuje kontrolu dnevnog i ukupnog svetlosnog ciklusa. Opcije osvetljenja obuhvataju fluorescentne sijalice, čiji je intenzitet svetla relativno ograničen, HPS ili MH sijalice visokog intenziteta, kao i LED diode – koje daju jako svetlo uz smanjenu potrošnju energije.

Hidroponika

Gajenje biljaka u rastvoru kontrolisanog hranljivog sastava obezbeđuje optimalnu ishranu biljaka i rezultuje većim prinosom u odnosu na biljke gajene u zemljištu.

Načini primene obuhvataju potopljene kulture (gde se kiseonik i azot dodaju vodi u vidu mehurića), aeroponiku (gde se rastvor s hranljivim sastojcima prska na koren u vidu spreja) i navodnjavanje kapanjem (gde se rastvor dovodi u zonu korena kroz sistem kapilara).

Ventilacija

Stvara cirkulaciju, putem koje se kontrolišu vlažnost i temperature vazduha. Za dobru ventilaciju Grow Box-a koriste se usisni fen, ventilator i crevni ventilator

Ugljen dioksid

Sistem kontroliše optimalni nivo CO2, odnosno intenzitet fotosinteze. Postoje konzerve koje lagano otpuštaju CO2, kao i rezervoari, kod kojih je brzinu otpuštanja moguće podešavati.

Filteri za vodu

Slično kao filteri za vazduh, iz rastvora otklanjaju potencijalno štetne čestice. Tipovi su različiti, od fizičkih, kroz koje voda i rastvor protiču na putu do korena, do onih koji se stavljaju u rastvor oko korena.


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u ZLA SHTEK prodavnici u Beogradu, podzemni prolaz ispod Palate Albanija na Terazijama. Pogledaj naš ONLINE SHOP za više informacija.

*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.