GROW TIPS: OPREZNO S DOHRANOM
Uzgajanje

GROW TIPS: OPREZNO S DOHRANOM

Fora je naći optimalnu meru

by Pera Detlić
  • 3 godine ago
  • 18 Shares

'Dohrana' prilikom uzgajanja biljaka može biti mač sa dve oštrice. Oprez nije na odmet.

Prezasićenost dohranom je jedna od najčešćih početničkih grešaka kod uzgajanja biljaka, do koje dolazi kad koren vuče više nego što biljka može da potroši. Taj povišeni nivo hranljivih sastojaka boji vrh listova braon ili žutom bojom, pa izgledaju kao da su nagoreli. Ako se nivo sastojaka ubrzo ne spusti, "nagorelost" vrha počinje da se širi po listu, koji se suši i uvrće.

Najčešće uzrok je prevelika doza tečne dohrane, pogotovo hemijske, koja se koristi uglavnom kod hidroponičnih postavki. Iako je dizajnirana sa ciljem povećanja kapaciteta prinosa, neiskusni uzgajivač lako može da pretera s količinom.

Dosta čest slučaj je i kad se biljke ili tek proklijale semenke zasade direktno u zemljište sa visokim nivoom hranljivog sadržaja (tzv. "vruće" zemljište), kakav je na primer svež kompost, đubrivo i slično. Dokle god se ne dodaje više dohrane, biljke su redovno u stanju da preguraju prezasićenost, lagano iscrpljujući takvo zemljište.

I da razjasnimo: "dohrana", iako se tako zove, zapravo ne predstavlja hranu za biljku, već bi se pre mogla uporediti s vitaminima, tako da dodavanje veće količine zapravo ne znači više energije za biljku, pa time i veći prinos. Kao što se ni detetu ne daje 10 multivitamina dnevno da bi brže raslo, ne može se ni biljka 10 puta većom dozom od potrebne "naterati" da poraste 10 puta veća.

Šta više, prava "hrana" za biljku je svetlost. Biljka stvara sebi hranu putem procesa fotosinteze, koji je intenzivniji ukoliko biljka ima veću ukupnu površinu zdravih zelenih listova, koji poput solarnih panela na kući, upijanjem svetlosti proizvode energiju za čitavu biljku, pa prema tome i za rast i razvoj cvetova, odnosno hedova.

Ukoliko se višak dohrane ne resorbuje u biljci pre setve, može se desiti da se zadrži i u cvetovima, što će im dati neprijatan, gotovo hemijski ukus.

Zbog svega toga, najbolji savet je da se iskulira s dohranom onog momenta kad/ako se pojave braonkasto-žućkasti vrhovi i ivice listova, i biljka pusti da upotrebi sve što joj već tako 'velikodušno' dodato, za šta obično treba par dana, pre nego što joj se doda još.


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u Grow Pro prodavnici u Beogradu, na Autokomandi. Pogledaj ONLINE SHOP za više informacija.