GROW TIPS: TEMPERATURA
Uzgajanje

GROW TIPS: TEMPERATURA

Toplota za dobar prinos u kućnim uslovima

by Pera Detlić
  • 3 godine ago
  • 2 Shares

Idealna temperatura za rast i razvoj preko dana (dok je svetlo uključeno) je praktično sobna temperatura, između 20 i 26oC, dok je noću (svetlo isključeno) dobro da bude za nijansu hladnije, oko 18 do 23oC. Ukoliko se dodaje ugljen-dioksid, viša temperatura je preporučljiva, jer tako biljka bolje apsorbuje CO2, ali savet je da i u tom slučaju poslednje dve-tri nedelje pred žetvu iskuliraš na sobnu.

U suštini, sijalice, naročito one jače, podižu temperaturu, pogotovo u zatvorenom prostoru kakav je tvoj growbox, sa sve reflektujućom unutrašnjom površinom, i najefikasniji način da je kontrolišeš je provetravanje.

Ukoliko ti temperatura u boksu padne (ispod sobne), rizikuješ buđ (bud rot), koja stvara trulež, a tako i izgleda. Najčešće zahvata cvetove, ali i druge delove biljke, a posebno joj odgovara oko 15oC. Ako se rešiš za neku od vrsta koje imaju egzotičnu boju, vodi računa da će se ta boja pojaviti samo ukoliko ih noću (ugašeno svetlo) izložiš nižoj tempraturi, i to tek u periodu cvetanja!


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u Grow Pro prodavnici u Beogradu, na Autokomandi. Pogledaj ONLINE SHOP za više informacija.