GROW TIPS: VLAŽNOST VAZDUHA
Uzgajanje

GROW TIPS: VLAŽNOST VAZDUHA

by Pera Detlić
  • 3 godine ago
  • 19 Shares

Kontrola vlažnosti mnoge početnike baca u rebus, a bitno je i o tome povesti računa jer se potencijalni problemi pojavljuju iznenada.

U suštini, kanabisu odgovara viša vlažnost na početku životnog ciklusa, a sve niža kako ciklus odmiče:

  • Dok proklija seme, odnosno dok se primi klonirani izdanak, oko 70-80%;
  • U vegetativnoj fazi, 50-70%;
  • Kad krene cvetanje, 40-50%;
  • Pred žetvu oko 25%.

Najviša vlažnost na početku olakšava biljkama da se ’prime’, a visoka vlažnost u vegetativnoj fazi smanjuje procenat soli u biljci, omogućujući joj zdrav i bujan razvoj!

Ako u ovoj fazi vlažnost padne ispod 40% ili niže, problemi koje takav pad stvara izgledaju kao manjak hranljivih sastojaka ili svetlosni, odnosno temperaturni šok. Ipak, u najvećem broju slučajeva malo vlage čuda čini.

U fazi cvetanja, s druge strane, biljka zapravo traži manju vlažnost!

Smanjenje vlažnosti vazduha u ovoj fazi pre svega preduprediće pojavu buđi na cvetovima (sve preko 50% je rizik), a vrlo verovatno i podstaći stvaranje više trihoma, što je uvek plus.

Ako je vlažnost znatno niža ili viša od preporučljive, može se prilagoditi na jednostavan i jeftin način, ubacivanjem ovlaživača ili isušivača vazduha, pomoću kojih se obezbeđuje optimalni nivo vlažnosti.

Da ne bude zabune, biljku je moguće uspešno gajiti i u uslovima veoma visoke ili niske vlažnosti, čak i ako razvoj nije savršen. Lako može da se desi da nikad ne bude niti jedan od problema koji se javljaju kao posledica neadekvatne vlažnosti, zbog čega mnogi, pogotovo početnici, i ne brinu o ovome. Nemaju savršene uslove, koji daju najveći prinos (al' ni ne žale se).

Kad smo kod toga, čak i da plan vlažnosti nije na spisku, opasan trik za kraj je da u poslednje dve – tri nedelje pred žetvu padne na oko 25% (što je ekstremno suv vazduh). Biljka se štiti tako što proizvodi više smole; obložiće cvetove dodatnim slojem svetlucavih trihoma. Korist je i što se hedovina na taj način bolje pripremaja za sušenje, jer je dobar deo vlage već potrošen.


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u Grow Pro prodavnici u Beogradu, na Autokomandi. Pogledaj ONLINE SHOP za više informacija.