OSNOVE GAJENJA U 8 LAKIH KORAKA
Uzgajanje

OSNOVE GAJENJA U 8 LAKIH KORAKA

Sve što želiš da znaš o uzgajanju omiljene biljke

by Pera Detlić
  • 3 godine ago
  • 21 Shares

Uzgajanje biljaka u kućnim uslovima nije lako, ali je zabavno

growpro.rsSvu opremu za uzgajanje biljaka možeš kupiti u prodavnici GrowPro u Beogradu. Ako kupuješ online, dobijaš 10% popusta.

Najbolji rezultati u uzgajanju biljaka postižu se  teranjem biljke kroz njen životni ciklus na optimalan način. Jer svi propusti tokom gajenja - prezasićenost dohranom ili nedostatak hranljivih materija u zemljištu, svetlosni ili toplotni stres i svašta još nešto - odraziće se na ukupan izgled biljke i onemogućiti njen pun potencijal.

Najpre je važno informisati se dovoljno da se stekne utisak o svemu što potencijalno čeka na putu. Ako se sve uradi kako treba, na kraju istog čekaju prelepi cvetovi koji se cakle i presijavaju pod svetlošću skrovitog vrta.

Najvažniju odluku treba doneti na samom početku, izbor: unutra ili napolju. Indoor ili Outdoor? Zdravorazumski savet je indoor. Naravno, uz odgovarajuću aparaturu.

1. Grow Box

Dakle, za početnika, kao i za nekoga ko gaji srazmerno mali broj biljaka, negde pet – šes’, daleko je praktičnije gajenje u zatvorenom, gde je lakše kontrolisati sve uslove: kvalitet zemljišta, količinu svetlosti, vlažnost, provetravanje, pa i količinu ugljen-dioksida. Osim ovoga, bitan momenat je i diskrecija: ima i drugih tema za priču, figurativno rečeno. Zato je prioritet pribavljanje Grow Box - ormarića za gajenje, koji se može tutnuti u ćošak sobe.

2. Zemlja i dohrana

Što se zemljišta tiče, nije dovoljno samo zahvatiti odakle je najzgodnije, jer je to u smislu gajenja uglavnom obična prašina! Osim toga, "neprovereno" zemljište može biti previše kiselo ili bazno, što nikom ne treba u životu, jer tu ni seme ne može da proklija kako treba. Daleko najbolja varijanta je navratiti do prodavnice i kupiti neko pH neutralno zemlište (što će reći oko 7.0) ili još bolje supstrat, kao i odgovarajuću dohranu. Iskustva pokazuju da našoj biljci najbolje prija isti miks kao za gajenje paradajza. Za dohranu je najbolje koristiti đubrivo s višim procentom azota u početku i periodu rasta (vegetacije), dok je kad počne cvetanje preporučljivo preći na ono koje ima najviše fosfora.

3. Saksije

Što se tiče veličine saksije, čak i kod hidropone varijante (gajenje biljke u vodi, bez zemlje), računaica je da će za svaku biljku biti potrebne dve do tri saksije različitih veličina, radi presađivanja, kako bude rasla. To nije striktno obavezno, ali se radi zato da bi se optimizovao rast korena i izbegao „rootbound“, odnosno prepunjavanje saksije korenom.

4. Osvetljenje

Veliki i gusti hedovi ne mogu se formirati bez dovoljno jakog svetla!
Recimo da je biljka dobra, da ima potencijal da da kvalitetan i izdašan prinos. Neophodno je da u svakom stadijumu svog života ima odgovarajući dnevni svetlosni ciklus, što znači da pomoću tajmera treba podesiti 18 sati svetla i šest sati mraka u periodu vegetacije, odnosno oko 12/12 sati u periodu cvetanja.

Međutim, džaba poznavanje teorije ako u praksi nije obezbeđeno svetlo dovoljne snage. Taman i da sve drugo bude odrađeno besprekorno, ne postoji ta veština uzgoja koja može nadoknaditi nedostatak snage u sijalici.

Na primer, male CFL i T5 sijalice su najjeftinije, a prave odlično svetlo u manjim boksovima i idealne su za diskretno gajenje manjih biljaka. Za osvetljavanje većih biljaka (1m i više), kao i za osvetljavanje prostorije veće od growboxa (tj. veće od 2m2) neophodne su HPS ili MH sijalice.

5. Temperatura

Idealna temperatura za rast i razvoj biljaka preko dana (dok je svetlo uključeno) je praktično sobna temperatura, između 20 i 26oC, dok je noću (kad je svetlo isključeno) dobro da bude za nijansu hladnije, oko 18 do 23oC. U suštini, sijalice, naročito one jače, podižu temperaturu, pogotovo u zatvorenom prostoru kakav je growbox, sa sve reflektujućom unutrašnjom površinom, i najefikasniji način da se kontroliše je provetravanje.

6. Vlažnost

Kontrola vlažnosti mnoge početnike ’baca u rebus’, a bitno je i o tome povesti računa, jer je to najsigurniji način da se predupredi gomila potencijalnih problema. U suštini, kanabisu odgovara viša vlažnost na početku životnog ciklusa, a sve niža kako ciklus odmiče:

  • Dok proklija seme, odnosno dok se primi klonirani izdanak, oko 70-80%
  • U vegetativnoj fazi, 50-70%
  • Kad krene cvetanje, 40-50%
  • Pred žetvu oko 25%.

Biljka je često sama po sebi regulator vlage u vazduhu, ali ako je vlažnost u toj mikro-sredini niža ili viša od preporučljive, moguće je prilagoditi je na jednostavan i jeftin način, ubacivanjem ovlaživača ili regulatora vazduha, pomoću kojih će biti obezbeđen optimalni nivo vlažnosti. Vlažnost se reguliše i provetravanjem.

7. Provetravanje

Provetravanje je bitan faktor kvaliteta vazduha. 'Dobar' vazduh značajno povećava kvalitet hedovine. Da bi se stvorio i održavao taj kvalitet, ključno je obezbediti protok vazduha, odnosno da uložiti u ventilaciju.
U manjim boksovima (1 do 3 manje ili srednje biljke) dovoljan će biti i mali oscilirajući ventilator, ali za veće postavke, gde se podrazumevaju sijalice koje ne da svetle nego prže, potrebna je ozbiljnija 'izduvna grana'.

8. Ugljen-dioksid

Tek kad su sve ostali elementi podešeni optimalno (što teško da će se desiti baš ’iz prve’), može se dodati CO2, u kom slučaju je mudro za nijansu pojačati svetlo i provetravanje.

Gajenje nije baš egzaktna nauka, ali ako se uradi sve što je navedeno u gornjim redovima, plodovi ne bi trebalo da su daleko. Naravno, očekivati pun pogodak iz prve je ambiciozno u bilo kom poduhvatu, pa i ovom, ali nakon par ovakvih ciklusa stiže se đavolski blizu!


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u Grow Pro prodavnici u Beogradu, na Autokomandi. Pogledaj ONLINE SHOP za više informacija.