ZAŠTO SE MARIHUANA SVE VIŠE GAJI PO KUĆAMA?
Uzgajanje

ZAŠTO SE MARIHUANA SVE VIŠE GAJI PO KUĆAMA?

PREDNOSTI GAJENJA MARIHUANE KOD KUĆE SU OČIGLEDNE. TAČNO ZNAŠ ŠTA DOBIJAŠ.

by Urukagina
  • 2 godine ago
  • 20 Shares

Predrasuda sve manje, hedova sve više. Uzgaja se na gajbi.

*Opremu za uzgajanje biljaka u Srbiji prodaje GrowPro u Beogradu.

Moderna istraživanja korisnih svojstava kanabisa i opšti trend promene stava prema upotrebi te biljke, naročito u medicinske svrhe, čine kućno uzgajanje marihuane sve popularnijim. Nikakav problem otići do grow shop-a i pribaviti komplet grow opreme, a prednosti gajenja sopstvene biljke su očigledne. Uzgajivač tačno zna, zahvaljujući specijalizovanim proizvođačima semena, koju biljku ima, i na koji način je kultivisana. Izbegava se neprijatan momenat nelegalne trgovine. Poput svih drugih izazova, izazov gajenja nakon svih teškoća nagrađuje uložen trud, ako se izvede kako treba, pre svega osećajem uspeha, ali i raskošnim plodovima.

Sama oprema za gajenje, iako skupa na profesionalnom nivou, ima i svoju amatersku varijantu, koju je daleko lakše priuštiti. Sve je veći broj ljudi, podjednako u javnom mnjenju kao i u zakonodavnim telima, koji su svesni da je doskorašnji loš imidž marihuane pre svega rezultat propagande, i pažnju usmeravaju u pravcu korisnih medicinskih efekata, ali i brojnih načina indusrtijske primene kanabisa.

Amerika ispred svih

Taj proces ne odvija se ravnomerno, ali društva i sredine koje su u njemu odmakle medicinskim rezultatima i primerima dobre prakse ’vuku’ one koji na tom polju zaostaju. Najnaprednije po tom pitanju, američke države Kolorado, Wašingtom, Oregon i Aljaska, već su dozvolile i rekreativno konzumiranje, dok još 19 država dozvoljava medicinsku upotrebu. U međuvremenu je i Kanada legalizovala rekreativnu upotrebu, a "honorable mention" ovde je Novi Zeland.

Tako Kalifornija ima već dve decenije dugu praksu medicinske upotrebe marihuane, što predstavlja značajno iskustvo u primeni, i još više u kultivisanju i ukrštanju u potrazi za još boljim sortama. Kolorado finansira projekate od opšteg značaja, poput infrastrukture i sudentskih stipendija, a ove godine prvi put će ubrati veći prihod od poreza na marihuanu nego od poreza na alkohol.

EU sve tolerantnija

I u drugim delovima sveta, pre svih u Evropskoj Uniji, zakonodavstva smanjuju kazne predviđene za dela iz oblasti kontrolisanih supstanci (gde spada THC iz kanabisa), dok su sprovodioci zakona u tom pogledu takođe sve tolerantniji. To se događa najviše zbog potvrđenih lekovitih svojstava i efekata biljke, ali i zbog rastućeg pritiska javnosti, koju u sve većem procentu čine generacije koje su češće dolazile u dodir s marihuanom.

A Srbija?

U Srbiji se nažalost još uvek strogo suzbija proizvodnja i prodaja, koja zakonski nije regulisana ni na koji drugi način osim zabranom. Ipak, stvari se se polako kreću na bolje, jer je i kod nas sve veći broj zainteresovanih da uposle svoje dve ruke u plemenitom cilju kultivacije najperspektivnijeg useva prve polovine 21. Veka. Osim toga, polako i sigurno niču šopovi gde se može nabaviti neophodna oprema, ali i dobiti savet kako je najbolje upotrebiti.

_______________________________________________________________________________________________________

*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u Grow Pro prodavnici u Beogradu, na Autokomandi. Pogledaj ONLINE SHOP za više informacija.