NAJBOLJI GROW SHOP U SRBIJI?
Uzgajanje

NAJBOLJI GROW SHOP U SRBIJI?

Šta sve čini jedan dobar grow shop, i šta je neophodno da bi bio najbolji.

by Pera Detlić
  • 1 ago
  • 14 Shares

U avanturi uzgajanja biljaka, najvažnije je izabrati pravi grow shop

Da bi se išlo u korak s najnovijim grow trendovima, potreban je pouzdan Grow Shop: mesto gde možeš da se snabdeš svime što ti je potrebno za gajenje, za koji god tip uzgoja da se opredeliš.

Dobar šop znači i upućenog, prijateljski nastrojenog prodavca, uvek raspoloženog da predloži optimalano rešenje, da udeli savet, ili prosto da proćaska na temu.

Osim profesionalnog i upućenog osoblja, dobar grow shop mora imati raspon proizvoda koji će zadovoljiti i iskusne uzgajivače, a ne samo početničku klijentelu. Uz sve to, neophodan je i pravi odnos cene i kvaliteta, odnosno da su cene u takvom rasponu da svako može sebi da nađe najbolje što može da priušti.

Ipak, ono što te najviše interesuje je ponuda, zar ne. Zato krenimo redom.

Grow box

Grow Box (ili grow tent, jer po dimenzijama pre podseča na šator nego na kutiju), može biti manji i veći, može biti od naročitog platna (što je praktično u pogledu odlaganja, ako se pravi pauza), a može da bude i metalni, koji onda može da ima i posebnu pripremu za svaki element opreme (osvetljenje, ventilacija, kontrola mirisa i ostalo), a može čak da bude sa posebnim pregradama za klonove i opremu.

Saksija – kontejner

Širok je dijapazon veličina, oblika i materijala od kojeg su saksije napravljene, a dve glavne podgrupe razlikuju se u odnosu na to da li su prilagođene za zemljane ili vodene kulture (hidroponika).

Lampe

Od svih pojedinačnih elemenata, valjda osvetljenje nudi najviše različitih opcija, od vrste svetiljki (CFL, HPS/MH, LED), preko vrste sijaličnih grla za svaku od tri podgrupe, kao i različite ’dodatke’ za korigovanje napona, za bolju iskorišćenost svetla i slično.

Ventilacija/filteri

Od malih rotirajućih ventilatora, koji uglavnom služe da ohlade površinu listova i cvetova dok ih sijalice prže, do ozbiljnih, po potrebi i automatizovanih izduvnih grana, koje uz dodatak ozonizatora i aktivnih filtera pouzdano regulišu čitavu mikroklimu.

Zemlja/medijum i dohrana

Suvi ili vlažni, pH neutralni medijumi od različitih prirodnih materijala, koji istovremeno dobro drže vlagu, dok omogućuju provazdušenost korena.

Temperatura i vlažnost

Od jednostavnih merača, preko ovlaživača i isusivača, do automatizovanih grejača koji mogu da održavaju zadatu temperaturu, bez obzira na spoljašnju temperaturu i vlažnost, i mešanje spoljnog vazduha pri otvaranju grow box-a radi redovnih kontrola.

CO2

Čak i tako jednostavna stvar kao što je kontejner za CO2 može imati na otvoru regulator koji menja intenzitet otpuštanja s obzirom na ostale faktore.

Ostalo 

Osim pobrojanih kategorija, uglavnom neophodne opreme, postoje razna dodatna pomagala, kakvi su kontrola mirisa, rasadnik za klonove i tome slično.


*Sve proizvode i opremu za Uzgajanje Biljaka (grow box ormarići, đubriva i aditivi, osvetljenje, ventilacija, filteri, navodnjavanje, etc) možeš kupiti u ZLA SHTEK prodavnici u Beogradu, podzemni prolaz ispod Palate Albanija na Terazijama. Pogledaj naš ONLINE SHOP za više informacija.

*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.