NEKOM ŽIVOT MAJKA, NEKOM MARIHUANA
Vesti

NEKOM ŽIVOT MAJKA, NEKOM MARIHUANA

Ovaj lik svakog meseca dobija 300 džointa medicinskog kanabisa od američke vlade

by Sierra Leona
  • 3 godine ago
  • 26 Shares

Sve je počelo 1976. kada je jedan građanin tužio američku državu. I dobio spor.

"Da ne dobijam svoje sledovanje medicinske marihuane, do sad bih verovatno bio mrtav, a ako ne mrtav, gotovo sigurno ograničeno sposoban i vezan za kolica, ili još gore krevet, a ovako sam broker na berzi i još uvek sam dovoljno sposoban da mi ne treba ničija pomoć", kaže Irvin Rosenfeld, jedan od nekolicine preostalih korisnika američkog državnog Programa za istraživanje novih lekova - Compassionate Investigational New Drug Program (IND).

IND je inicijativa da se teško obolelim osobama obezbedi doživotna zaliha medicinske marihuane, koju gaji i snabdeva država na račun poreskih obveznika. Međutim, ona nije nastala kao rezultat nečje filantropske želje da se ispitaju medicinska svojstva kanabisa, već predstavlja ishod pravne borbe – tačnije dve uzastopne tužbe pacijenta-pionira tog programa Roberta Randall-a, sa Floride.

On je davne 1976. godine u federalnom sudu dobio spor, kojim mu je priznato pravo da koristi medicinski kanabis kao neophodan za zdravlje, odnosno kako bi olakšao posledice glaukoma. Upravo ta odluka predstavlja presedan na osnovu kojeg je medicinska potreba, pred američkim sudovima, postala valjan pravni osnov za korišćenje marihuane u pojedinačnim slučajevima.

Bez obzira na odluku suda, dve godine kasnije, država je odlučila da mu ukine snabdevanje (pošto su gajenje i preprodaja kanabisa nezakonite, jedini legalan način da dođe do neophodne zalihe bio je da mu je obezbedi država). Randall je tužio državu i dobio spor, a njegova druga pravna pobeda rezultovala je osnivanjem pomenutog IND programa.

Iako je Randall umro još 2001, zahvaljujući pobedi koju je izvojevao na sudu, Rosenfeld, pored nekolicine drugih pacijenata, od američke vlade na mesečnom nivou dobija konzervu s 300 rifera (tačnije 10 komada dnevno) niskog nivoa THC-a, lično za njega/njih gajenih i srolanih na farmi pri Univerzitetu u Misisipiju, koju još od 1968. godine vodi Nacionalni institut za sprečavanje zloupotrebe droga (NIDA).

Nažalost, Bušova administracija je 1992. zatvorila mogućnost prijema novih pacijenata u taj program, ali će bar postojeći pacijenti imati mogućnost, i privilegiju, da ga koriste doživotno.

*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.