TERAPIJA NA BAZI KANABISA
Vesti

TERAPIJA NA BAZI KANABISA

Održiva zelena budućnost medicine

by Zla-Zla
  • 3 godine ago
  • 18 Shares

Istraživanja terapijskog potencijala uveliko su u toku, a dosadašnja otkrića ohrabruju.

Terapijski efekat kanabisovih jedinjenja konstantno nalazi nova polja primene. Empirijska iskustva korisnika sve češće podstiču istraživače da mu posvete ozbiljna istraživanja, koja bi mogla iz osnova da izmene pojam i shvatanje terapije. 

THC ublažujuće deluje na zapaljenje disajnih puteva

THC, famozni kanabinoid, najpoznatiji po psihoaktivnom efektu i stvaranju euforije, proizvodi i jedan manje poznat pozitivan efekat. THC širi bronhije i alveole u plućima, i ima neka još uvek nepotpuno istražena antiinflamatorna svojstva, zbog čega je kao stvoren za lečenje astme i respiratornih zapaljenja.

Osim toga, neki kanabinoidi, u koje THC takođe spada, izazivaju širenje kapilara i manjih krvnih sudova, što znači da snižavaju krvni pritisak i umanjuju stres. Umanjeni stres, opet, vodi opuštanju tenzije čitavog organizma i sporijem i lakšem disanju, koje je od naročitog značaja/interesa astmatičarima, jer kod njih kapacitet pluća može biti manji i za 80%.

Studija objavljena 2014. godine u naučnom časopisu British Journal of Pharmacology pokazala je da THC blokira signalni molekul acetiholin, koji izaziva plućne kontrakcije i napad astme. Postojeći lekovi za astmu, steriodi i kortikosteroidi, blokiraju isti molekul, ali na manje efikasan način, jer ga ’gađaju’ kad je već u krvi, dok kako je studijom utvrđeno, THC sprečava acetilholin da uopšte dospe u krvni sistem, čime se znatno ranije predupređuje potencijalni astmatični napad.

Istraživanja potvrdila ulogu CBD-a

Studija objavljena 2012. u časopisu European Journal of Pharmacology nalazi da kanabinoid CBD efektivno ublažava zapaljenja kod akutnih povreda/oštećenja pluća. Primećeno je da tretitanje CBD-om smanjuje nivo antitela već prvog dana nakon nastanka inlamacije.

Druga studija, iz 2015. godine, objavljena u naučnom žurnalu Mediators of Inflammation, pokazala je da isti kanabinoid smiruje zapaljenje i može da umanji hipersekreciju sluzi, jedan od glavnih simptoma astme, što je očigledan pokazatelj potencijala primene CBD-a u lečenju astmatičara.

Budućnost

S obzirom da su nephodna dalja istraživanja oblasti medicinske primene kanabisa, nije lako predvideti sve pozitivne efekte koje bi astvatičari imali od terapije zasnovane na primeni te biljke. Nije, međutim, ni tešto zamisliti da se uz pomoć savremene tehnologje uzgoja i genetskog inženjeringa stvori podvrsta kanabisa koja sadrži savršen balans kanabinoida THC, THC-V, CBD, CBG, CBC, CBN, njihovih kiselina  CBD-A i THC-A, i potentnih terpena poput mircena i limonena.

Napredak na polju procesa kultivisanja i ekstrakcije sastojaka, pre ili kasnije će dovesti do ukidanja zabrane proizvodnje i prerade kanabisa. Kad taj trenutak najzad dođe, tehnologija spravljanja proizvoda koji će ’gađati’ konkretne upalne i bilo koje druge štetne procese u organizmu biće spremna. Do tada, nije na odmet znati istraživati i pobrojati korisne efekte konzumiranja, uključujući i one koji se – u ovom slučaju - odnose na pluća.*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.