ŠTA GLUMCI ZAPRAVO PUŠE I ŠMRČU U FILMOVIMA?
Zlabavnik

ŠTA GLUMCI ZAPRAVO PUŠE I ŠMRČU U FILMOVIMA?

SVI ZNAMO SCENU IZ SKARFEJSA.

by Sierra Leona
  • 3 godine ago
  • 19 Shares

Umesto kokaina danas se koristi Ilositol, a postoje i brendovi fejk marihuane

Scene pušenja možda i jesu zabranjene na većini TV mreža, ali povlačenje dima pljuge i dalje je isuviše filmično za mnoge filmadžije da bi mu tek tako odoleli, jer likovima momentalno daje 'dubinu' karaktera. Setimo se ovogodišnjeg kandidata za Oskara, filma Carol, koji najvećim delom čine kadrovi Cate Blanchett koja ne vadi cigaretu iz usta, sva u svom svetu i – oblaku dima.

Lagani dim iz usta ili scena kad lik izvlači crtu koksa u filmovima gotovo da su postale stilske figure. Ipak, kako se te scene snimaju bez kršenja zakona i ugrožavanja zdravlja glumaca? Jedan od najboljih sagovornika na tu temu je svakako Jeff Butcher, veteran među rekviziterima, koji je, između ostalog, radio i na filmovima koji pršte od droge, Requiem for a Dream i The Wrestler.

Pušenje duvana

Kada su cigarete u pitanju, do početka 90-tih, većina je koristila pravu stvar. "Mogao si da nazoveš kompaniju i kažeš, radim film i trebaju mi pljuge, i oni bi ti poslali kutiju", kaže Butcher. "Sećam se da sam za Mystery Train tako nabavio ogromnu kutiju 'Silk Cut' cigareta i svi smo ih čurili".

Danas većina puši biljne cigarete spravljene od biljaka koje ne stvaraju zavisnost. Iako nisu potpuno neškodljive, bar su zdravija alternativa. Brend koji puši strastveni pušač Mad Man je Ecstasy Cigarettes.

Za neke glumce su napravljene posebne biljne pljuge. U filmu Non Stop, Liam Neeson je pušio kamilicu, koju su mu rolali momci iz ekipe.

Pušenje trave

Butcher kaže da mu je favorit fejk marihuana International Oddities, "visoko-kvalitetna, jeftina i legalna hedovina", korišćena u filmu Pineapple Express.

Kompanije poput ove tvrde da njihova roba stvara prirodni osećaj euforije, ali ništa ekstremno od čega bi glumci pobrljavili toliko da ne mogu da snimaju.

Kokain

Urbana legenda kaže da na setu filma Scarface (1983) Briana De Palme, nije bilo zamene za kokain, već da je ekipa i ispred i iza kamere koristila pravu stvar. Istina je da je autor scenarija, Oliver Stone, u vreme pisanja prolazio kroz sopstvenu borbu protiv kokainske adikcije. Međutim što se tiče samih glumaca, Al Pacino i Michelle Pfeiffer su za vreme snimanja najverovatnije šmrkali mleko u prahu. U svakom slučaju, De Palma priču nikada nije ni potvrdio ni demantovao. 

Mleko u prahu i prašak za pecivo bili su najpopularniji supstitut 80ih i 90ih, ali danas je Inositol oteo primat kao zamena za koku. U pitanju je vitamin B u prahu, jedna od supstanci kojima se inače seče kokain.

Inositol izaziva "lagan nalet energije", što niko nije javio Mickey Rourke-u na snimanju filma The Wrestler, pa je ovaj bezmalo šiznuo.

"Mickey je bio u radu – 'I onako imam problem s nervozom – sad mi to kažeš!'. Baš mu je bilo frka ali je brzo iskulirao“, priseća se Butcher.

Heroin

U mnogim filmovima upucavanje u venu je samo implicirano, uz promenu kadra neposredno pred ulazak igle u istu, ali kad reditelj/scenarista izabere da ga prikaže, špric tj. ubod je naravno lažan. Tečnost može da se doda upotrebom CGI u post-produkciji, a ima i špriceva kojima se igla uvlači unazad kad se pritisnu uz venu – oni pružaju realističan efekat uboda u zategnutu žilu.

Izuzetak, bez čijeg pomena je ovaj mali pregled nepotpun, su napravili Abel Ferrara, Harvey Keitel i Zoe Lund u filmu Bad Lieutenant. 

Čitava scena je promišljeno ukomponovana do najsitnijeg detalja, od načina na koji svetlo pada u stilu srednjovekovnog slikarstva, do tapeta koje asociraju na rešetke zatvora i medicinskog izgleda stola sa 'opremom'. Važi za jedan od najranijih eksplicitnih prikaza drogiranja, gde je ubod pravi, al' je u špricu ipak bila - voda.


*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.