UMETNIK KOJI SLIKA DIMOM KANABISA
Zlabavnik

UMETNIK KOJI SLIKA DIMOM KANABISA

Fernando de la Roque iz Brazila nije baš tipičan slikar.

by Sierra Leona
  • 3 godine ago
  • 18 Shares

Da je kanabis čest pratilac umetnosti, već i vrapci znaju, ali izvesni Fernando de la Roke iz Brazila, kako izgleda, nastoji da ovu vekovima poznatu činjenicu potvrdi na prilično originalan način – slikajući samim dimom kanabisa.

Fernando je očigledno ozbiljno shvatio tvrdnju da kanabis može da podstakne kreativnost, pa je došao na fantastičnu ideju da svoje duvačke 'partije' pretvori u medijum za umetničko stvaranje. Od samog početka, pre sedam godina, njegova dela dižu frku u umetničkim krugovima.

Njegov kreativni proces počinje pravljenjem stensila (šablona), najčešće lika poznate ličnosti iz sveta kulture, politike ili religije. Taj šablon potom stavlja preko naročite hartije, i zabava može da počne!

Fernando preferira džoint, jer ne želi da komplikuje. Kad udahne, naginje se nad sam papir, na koji pažljivo počinje da ispušta dim. Sva izložena polja (koja nisu zaštićena šablonom) poprimaju žućkasto-braonkaste 'fleke', a kad se napokon šablon podigne, obično se ukaže prilično kul slika.

Prema njegovim rečima, sliku završi za oko nedelju dana, a za odgovarajuću količinu dima treba mu i do pet džoinata dnevno. Ispada da bi tokom njegove radne nedelje mogao pristojno da se naduva i neko ko samo svrne u posetu.

To što je kanabis u Brazilu ilegalan ne sprečava ga da stvara, i pri tom pristojno zaradi: u Rio de Ženeiru, njegove slike kanabisovim dimom na izložbama idu i za 2.500 američkih dolara po komadu. Nije do duše jasno koliko od toga je profit, s obzirom da je kanabis skup, što znači da De la Roke za materijal izdvaja više od 'običnih' slikara, ali je gotovo izvesno da se i zabavlja više, takođe.*NAPOMENA: ZLA SHTEK poslovna jedinica u okviru preduzeća DIM 011 d.o.o. ne promoviše, ne podstiče, niti ohrabruje proizvodnju, prodaju i konzumiranje ili bilo koji drugi vid upotrebe kanabisa. Tekstovi i grafički materijal (slike i crteži) na temu gajenja služe isključivo informativnoj svrsi i opisuju procese i načine kultivisanja koji se primenjuju u zemljama u kojima su gajenje i kultivisanje kanabisa dozvoljeni.